EĞİTİM

Ekonomide resesyon nedir? (Pratik bilgiler)


Ekonominin önemli terimlerinden ve içinde bulunduğunuz dönem itibarıyla son günlerin en fazla merak edilen konuları arasında yer alan resesyon nedir? Resesyon dönemine giren ülkelerde ne gibi sorunlar görülür? sorularını iki başlık altında inceleyelim.

  • Resesyon nedir?
  • Ekonomide resesyon olursa ne olur? 

1- Resesyon nedir?

Bazı terimlerin anlamlarını bilmek ekonominin gidişatı hakkında yorum yapabilmek ve ileriye dönük öngörülerde bulunmak için önemlidir. Bu yüzden resesyon kelimesinin Fransızca kökenli olduğunu ve “resesyonun kısaca tanımının “durgunluk” anlamına geldiğini öğreniyor ve devam ediyoruz.

Resesyon
, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Bu durum ekonomide yavaşlama olarak da adlandırılabilir.
Resesyon nedir

2- Ekonomide resesyon olursa ne olur?

Resesyona giren ekonomiler küçülme eğilimine girer, çarklardaki dönüş hızı normalin çok altına gerilediği için toplam talepteki gerilemeye bağlı olarak üretim yavaşlar ve makroekonomik verilerde bozulmalar meydana gelir. Bu bozulmalar sonucunda da işsizlik oranı derinleşen resesyon ile hızlanır. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak adlandırılır. Aslında uzun vadeli resesyon dönemleri de bir nevi ekonomik krizdir.

Ekonomik kriz nedir? yazımızı okumak isterseniz linki şuraya bırakıyorum.

Çok uzağa gitmeden yakın tarihte resesyona en iyi örnek olabilecek durum koronavirüs salgınıdır. Salgın sonrası dünya ekonomilerinde kapanmalar ve alınan tedbirler ile derin resesyonlar görülürken bu durum ise ülke ekonomilerine rekor küçülmeler olarak yansımıştır.

“Avrupa ekonomileri virüs kapanmaları ile küçüldü ve “IMF: Derin bir resesyonla karşı karşıyayız”  haberlerine göz atabilirsiniz.

Resesyon ekonomileri şu şekilde etkilemektedir.

  • Kişi başına düşen milli gelir geriler.
  • Ekonomik faaliyetler duraklar.
  • Üretim faaliyetlerinin yavaşlar, durgunlaşır veya durur.
  • Ülke ekonomisi küçülür ve dolayısıyla GSYH negatif büyüme gösterir.
  • Ülkenin yerel para birimi döviz kurları karşısında değer kaybeder.
  • İthal ürünlerin fiyatları artar ve ürünlerden kaynaklı bir enflasyon baskısı oluşur. Artan enflasyonla halkın alım gücü azalır.
  • Sanayi üretiminde düşüş yaşanır. İşsizlik oranı artar.
  • Borsa, pay piyasası ve para piyasalarına ciddi zarar verir.

Peki ülkeler neden resesyona girer? Resesyon nasıl önlenir?

Genel olarak ülkelerin resesyona girmesi kendi ekonomik dinamikleri ile ilgili bir durum olurken ayrıca global ekonomik krizler ve salgınlarda bu durumu tetikleyebilir. Kişi başına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen hale dönüşmesi, işsizliğin artması, ekonomik faaliyetlerin duraklaması (gerilemesi), üretim faaliyetlerinin düşmesi sonucunda ülkelerin resesyona girmelerinin en temel sebeplerin başında gelmektedir.

Resesyon önlenmesi için ise; İstihdam oranı arttırılmalı, üretim ve ticaret sektörlerine teşvikleri verilmeli, piyasalara likidite sağlanmalı, enflasyon ile mücadele politikaları benimsenmeli,  ekonomik kriz durumlarına karşın ekonomik önlem modelleri bulundurulmalıdır. Bu tedbirlerin alınması durumunda resesyon tahribatı azaltılmış-önlenmiş olacaktır.

Koronavirüs salgını ile ekonomilerin durma noktası geldiği 2020 yılında resesyon tehlikesini savurmayı başaran Türkiye salgın yılında yüzde 1,8 büyüme kaydederek bir diğer deyişle iki çeyrek art arda daralma yaşamayarak (resesyon) G-20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte yılı büyümeyle kapatan iki ülkeden biri oldu. Bunda yukarı saydığımız önlemlerin etkisi olduğu gibi, tam kapanma uygulamamamızın da etkileri hissedildi.

Türkiye Büyüme Rakamları 2020
Türkiye 2020 yılı 1. çeyrekte yüzde 4.5, 2. çeyrekte yüzde -9.9  3.çeyrekte yüzde 6.7 ve 4. çeyrekte yüzde 5.9 büyüme kaydetmiştir. Türkiye 2020 büyüme rakamlarına bakıldığında da sadece bir çeyrek negatif büyüme gerçekleştirerek resesyon yaşamamıştır.İLGİLİ İÇERİKLER

 

Umtce

Lise eğitimini Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde tamamladı. Yeditepe Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Finans ve sermaye piyasasında yatırımcı.

One thought on “Ekonomide resesyon nedir? (Pratik bilgiler)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir