HABERLER

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı, Dolarda Son Durum

22 Nisan Çarşamba Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka, PPK toplantısı sonucunda faizlerde değişikliğe gitti.  İşte Merkez Bankası’nın faiz kararı detayları… TCMB faiz kararı sonrası Dolar/TL’de son durum.

Yatırımcıların merakla beklediği merkez bankası faiz kararı açıklandı. Piyasaların genel beklentisi Merkez Bankası’ndan 50 baz puanlık indirim olması yönündeydi. Ekonomistler 100 baz puanlık  bir indiriminde TL tarafında değer kayıplarına neden olabileceğini beklediklerini beyan etmişlerdi.

Merkez Bankası, Mart ayı toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek %10-75’den % 9.75’a çekmiş ve toplamda 1425 baz puan faiz indirimine imza atmıştı.

Merkez Bankası  100 Baz Puan Faiz İndirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu’nda beklentilerin üzerinde faizlerde değişikliğe gitti. Merkez Bankası, 100 baz puan faiz indirimi gerçekleştirerek, bir haftalık vadeli repo faiz oranını 9.75’den  8.75’e indirdi. (Beklenti:50BP)

Gecelik borçlanma faizini 8.25’den 7.25’e, gecelik faiz oranlarını 11.25’den 10.25’e çekti.

Böylelikle Merkez Bankası 2020 yılı Nisan ayı toplantısı ile birlikte toplamda 1525 baz puan faiz indirimi gerçekleştirmiş oldu.

Karar öncesi 6.97 olan USDTRY kuru 6.9956’a, 7.58 olan EURTRY kuru 7.6030 seviyesine yükseldi.

Para Politikası Kurulu (Kurul), Politika Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu şu şekilde:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9,75’ten yüzde 8,75’e indirilmesine karar vermiştir.

Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamıştır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme gösteren cari işlemler dengesinin, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir.

Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devamı enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasına karar vermiştir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

Melike

Lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Mühendislik mezunu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir