HABERLER

MÜSİAD salgın sonrası üretim hamlesi için kolları sıvadı

Dünya çarkları yeniden döndürmek için düğmeye bastı. Türkiye de bu sürece yeni bir modelle dahil oluyor: İzole üretim üsleri. MÜSİAD’ın standartlarını belirlediği üslerin ilki 15 Haziran’da Tekirdağ’da açılacak. Üs kapıları kapattığında tamamen kendine yeten bir üretim gücüne sahip olacak.

Koronavirüs pandemisi ile duran üretim çarklarının yeniden dönmesi için tüm dünyada normalleşme adımları atılmaya başlandı. Türkiye’den normalleşme süreci için farklı bir uygulama geldi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 7 yıl önce ‘Orta Ölçekli Sanayi Bölgeleri’ olarak başladığı projeyi “İzole Üretim Üsleri” ne çevirdi. Proje hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan hem Çevre Bakanlığı’ndan hem de Tarım Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldı. 1000 ailenin ve yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlanan izole üretim üssü organize sanayi bölgesi (OSB) mantığıyla değil yaşam alanı mantığıyla kuruldu.

14 günlük karantinalar için uygun hale getirilen Lojistik Konuk Evi’nin ayrı olacağı üretim üssü kapılarını kapattığında salgından ve yaşanabilecek diğer olumsuzluklardan tamamen izole olacak. MÜSİAD hazırladığı “Üretim ve Yatırım Üsleri” başlıklı raporda izole yatırım üslerinin ayrıntılarını DÜNYA ile paylaştı.

Biri İstanbul’da 4 bölge planlandı

İnşası tamamlanan ilk izole üretim üssü Tekirdağ’da 15 Haziran’da devreye alınacak. Toplam planlanan üs sayısı 4. İstanbul Hadımköy’de kurulacak 2’nci üretim üssünün ardından Türkiye’nin güneyinde Hassa’da 3’üncü bölge ve son olarak da Karadeniz’de 4’üncü bölge kurulması planlanıyor. Proje aynı zamanda kapıları kapatılabilir özelliği ile bir KOBİ borsası niteliğinde olacak. Üssün ülkenin hayati devam etmesi gereken sektörlerini içinde barındırması, her hangi bir olağanüstü durumda üretimin kesilmemesi planlanıyor.

300 yıl dayanacak alt yapı 8.5 şiddetinde depreme dayanıklılık

Hazırlanan raporda izole/steril üretim üsleri ise tedarikten satışa kadarki tüm üretim-ticaret zincirini her türlü kriz koşulunda çalıştırabileceği belirtiliyor. İşverenler ikame ve tamamlayıcı sektörler ile birlikte iş yapabilecek. İşçiler aileleri ile birlikte barınabilecek ve sağlık ihtiyaçlarını giderebilecek. Bünyesinde eğitim kurumları yer alacak, meslek lisesi bulunacak ve kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak. Tekrar etmesi olası bir salgın ya da olası bir doğal afette kapılarını kapatarak içerde üretimi devam ettirebileceği tüm gümrüklü antrepo, depolama ve sanitasyon süreçlerinin yönetilecek. Kendi içinde filtrasyon ve arıtma sistemleri olacak. İnşası gerçekleştirilen üssün alt yapısı 300 yıl dayanabilecek şekilde. İklim değişikliği göz önüne alınarak, sürdürülebilir üretim gerçekleştirilecek. Yağmur suyu arıtma, su ayak izi, yağmur ayak izi ve toprak verimliliği odakta olacak. Üretim üssündeki binalar, yurtlar, sağlık tesisleri de 8.5 ve üzeri şiddetinde bir depreme dayanıklı.

HEDEF: ÜRETİM-TİCARET YATIRIM SENKRONİZASYONU

Yatırım ve teşvik verimliliği konusunda yaşanan sorunların üretim, ticaret ve yatırımın ayrı ayrı ele alınmasından ve aralarındaki senkronizasyonun sağlanamamasından kaynaklandığının belirtildiği raporda, “Oysa bu üç kavram aslında sürdürülebilir büyümenin gerçekleşmesi için aynı hat üzerinde ve birbirlerinin verileriyle beslenerek hareket etmeliler. Tedarik zincirine benzer bir yaklaşımla biz bu akışa; ‘yatırım değer zinciri’ adını vermekteyiz. Kurduğumuz üs, olası her türlü afet ve salgında üretim-ticaret ve tedarik zincirinin bozulmadan devam etmesi adına üreticileri bir bölgede ‘productionandsupplying cluster’ modeli gibi toplayan sürdürülebilir yatırım üsleridir. Çünkü üretim-ticaret- yatırım senkronizasyonu sağlar” deniliyor.

GÜMRÜKLÜ ANTREPO İLE İHRACAT KOLAYLAŞTIRILACAK

İzole üretim üssü içinde gümrüklü antrepo da bulunacak. Böylece ihracat işlemleri kolay ve hızlı hale gelecek. Paketleme ve yükleme sırasında maksimum ürün güvenliği ve sanitasyon uygulanabilecek. Bu alanlar aynı zamanda kısmi serbest bölge hizmeti de sunacak. Sipariş sahibi firmaların bağlı oldukları ülkelerden gelecek denetçiler (inspektör) tarafından işlemler sanitasyon ve sair denetimler için de açık olacak. Bu durum ticaretteki güvenilirlik ve itibar yönetimini destekleyecek.

TEK KANALDAN TAŞIMA VE TEDARİK GÜVENLİĞİ

Raporda bu uygulama sayesinde lojistik sisteminde sterilizasyon ve sanitasyon kökenli tıkanmaların önüne geçileceği vurgulanıyor. 14 günlük karantinalar da dahil olmak üzere her türlü izolasyonun sağlık tedbirleri alınmış konuk evlerinde sağlanacağı bir üretim ve taşıma hattı kurgulandığı ve lojistik konuk evinin kurulduğu belirtiliyor.

Aydin

Lise eğitimini Beşiktaş Lisesi'nde yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Yeditepe Üniversitesi'nde de yüksek lisansını tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir