HABERLER

OECD: İyileşmenin uzun bir yolu olacak

COVID-19’un etkileri ve sosyal izolasyon nedeniyle derin bir durgunluk işareti oluyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri José Alngel Gurría, küresel ekonominin koronavirüs pandemisinden kurtulmak için yıllara ihtiyacı olacağını söyledi.

BBC’ye konuşan Sayın Gurria, koronavirüsten gelen ekonomik şokun 2008 mali krizinden daha büyük olduğunu ve ülkeler için hızlı bir toparlanmanın sadece “arzulanan bir düşünce” olduğunu vurguladı. Söylediği gibi, OECD tarafından (2 Mart’ta) virüsün ciddi bir salgınının küresel ekonomi büyümesini % 1,5 oranına yani yarıya indirebileceğine dair son uyarısı zaten çok iyimser görünüyor.

OECD Genel Sekreteri, kaybedilen iş sayısının ve iflas eden şirketlerin sayısının belirsiz olmasına rağmen, ülkelerin “gelecek yıllar boyunca” ekonomik etkisini hissedeceklerine dikkat çekti. Genel Sekreter, dünyanın önemli ekonomilerinin çoğunun önümüzdeki aylarda durgunluğa gireceğini ve bunun da art arda iki çeyreklik GSYİH’da düşüş olarak tanımlandığını belirtti. “Küresel durgunluk olmasa bile, dünya ekonomilerinin çoğunda en büyük ekonomiler de dahil olmak üzere durgunluk ya da negatif büyüme olacak ve bu nedenle bu yıl sadece düşük büyüme kaydedilmeyecek, aynı zamanda gelecek iyileşme için daha fazla zamana ihtiyaç duyulacak ”dedi.

2008 karşılaştırmaları

OECD Genel Sekreteri, koronavirüs patlamasının neden olduğu ekonomik belirsizliğin, ekonomilerin 9/11 terörist saldırılarını ve 2008 mali krizini izleyenlerden daha büyük bir şok yaşadıkları anlamına geldiğini söyledi. “Ve nedeni şu ki işsizliğin üstesinden gelmenin ne kadar süreceğini bilmiyoruz, çünkü sonunda kaç kişinin işsiz olacağını bilmiyoruz. Ayrıca, halihazırda etkilenen yüz binlerce küçük ve orta ölçekli işletme için durumu normalleştirmenin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ”dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir