TCMB Yıl Sonu Enflasyon Beklentisini Yüzde 7.4’e Düşürdü.
TCMB Başkanı Murat Uysal 2020 yıl sonunda enflasyonun %7,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Merkez Bankası daha önce 2020 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 8,2 olarak ortaya koymuştu.
TCMB Başkanı Murat Uysal, “Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı”nda video konferans yoluyla sunum gerçekleştirdi.
Sunumda, Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte olduğunu belirten Uysal, “Salgına bağlı gelişmeler Mart ayı ortalarından itibaren iktisadi faaliyeti dış ticaret, turizm ve iç talep kanallarıyla sınırlamaya başlamıştır.” dedi ve şöyle devam etti:
“Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüş enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisi yılın ikinci çeyreğinden itibaren arttığı tahmin edilmektedir. Parasal ve mali tedbirler ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacaktır. Mal ve hizmet ihracatında beklenen yavaşlamaya rağmen, cari işlemler dengesinin, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceği öngörülmektedir.”
“Enflasyon aşağı yönlü devam edecek”
Mevcut para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı öngördüklerini aktaran TCMB Başkanı Murat Uysal 2020 yıl sonunda enflasyonun %7,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. TCMB, daha önce 2020 sonu için enflasyon beklentisini yüzde 8,2 olarak ortaya koymuştu. TCMB, 2021 için yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 5,4 olarak devam ettirdi
Başkan Uysal ayrıca, 2020 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki raporla kıyaslandığında çıktı açığında güncellemenin -1,2 puan, gıda enflasyon varsayımının -0,3 puan, TL cinsi ithalat fiyatları tahmininin 0,2 puan etki yaptığını da belirtti. 2021 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki raporla kıyaslandığında ise TL cinsi ithalat fiyatlarındaki güncelleme 0,3 puan, çıktı açığındaki güncelleme -0,3 puan etki yaptı.
“Kur seviyesi ile ilgili bir savunma mekanizmamız yok”
Uysal, “Son dönemde özellikle istihdam tarafında alınan tedbirler işsizliğin çok yüksek düzeyde artmasını önleyecektir diye düşünüyoruz, özellikle kısa çalışma ödeneği önemli bir tebdir. Özellikle kayıtdışı tarafta çalışanların bu dönemde ne yönde evrileceği çok önemli, yakından takip edilmeli. İçinden geçtiğimiz bu süreçte tahmin belirsizliği çok yüksek düzeyde, işsizlik oranları konusunda da çok belirgin bir rakam belirtmem uygun olmaz.” ifadelerin kullandı.
BDDK’nın swap düzenlemesinde bir sınırlama var, burada amaçlanan daha çok dalgalanma yaratan spekülatif hareketlerin önlenmesi olduğu belirten Başkan Uysal, “Kur seviyesi ile ilgili bir savunma mekanizmamız yok. Bazen sadece faizle yönetemeyeceğimiz dönemler olabilir, kurdaki istikrarı da önemsediğimizin altını çizmek istiyorum.” dedi.
“İMF ile ilgili bir girişim yok”
Swap görüşmelerinin mevcutların dışında daha fazla Merkez Bankasıyla devam ettiğini söyleyen Uysal “Somut neticeler ortaya çıktıkça paylaşacağız” yorumunu yaptı. Uysal yılın ikinci yarısında toparlanmanın başlayacağını öngördü.
Şu anda IMF ile ilgili swap veya kaynak konusunda bir girişimin olmadığını kaydeden Uysal, “IMF üyesi olduğumuz bir kuruluş, şu an etkin olmaya çalışıyor, biz teknik yönden katkı verme yönünde adım atıyoruz.” şeklinde konuştu.