HABERLER

Tüketiciler elektrik faturalarının yüksek olup olmadığını tespit edebilir

Elektrikte faturaların normalde fazla gelmesi sonucu ‘elektrik fatura nasıl hesaplarım? sorusu araştırılmaya başlandı. Elektrik faturalarının yüksek olduğuna ilişkin yakınma ve iddiaları değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Tüketicileri Derneği (ETÜDER) Genel Başkanı Bülent Çebin; “Elektrik faturalarının yüksekliğinden yakınanlar için birkaç adımda gerçeği bulmak mümkün”dedi.

 Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Tüketicileri Derneği (ETÜDER) Genel Başkanı Bülent Çebin konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı.

Yaşanan pandemi nedeniyle elektrik sayaçlarının okunması, kıyaslama yoluyla fatura tahakkuk ettirilmesine ilişkin uygulamalar nedeniyle kamuoyunun yeterince aydınlatılmamış olduğu gözlemlenmektedir. Oluşan kafa karışıklığı nedeniyle kamuoyu ve özellikle sosyal medyada, yaşamın kısıtlanmasına ilişkin uygulamaların başladığı 2020/Mart ayı ve sonrasındaki elektrik faturalarının yüksek olduğuna ilişkin yoğun yakınma ve iddialar söz konusudur.

Tüketiciler, bu döneme ilişkin fatura bedellerinin yüksek olup olmadığını ya da elektrik tüketim bedeline zam yapılıp yapılmadığını tespit edebilirler:

1-Son gelen faturanın TL bedelinin, toplam elektrik tüketim miktarına bölünmesi suretiyle 1 kWh için tüketicinin ödediği bedel tespit edilir. Aynı yöntemle bir önceki aya ilişkin elektrik faturasındaki 1 kWh için ödenen bedel bulunur. Her iki birim fiyatı arasındaki olumlu veya olumsuz fark, elektrik tüketim bedeline zam veya indirim yapıldığını ortaya koyacaktır.

2-Yine tüketim miktarında artış olup olmadığını tespit etmek için; faturadaki ilk ve son okuma tarihleri arasındaki farktan faturanın kaç günlük dönemi kapsadığı bulunmalı, aynı yöntemle bir önceki faturadaki tüketim miktarıyla kıyaslanmalıdır.

Pandemi nedeniyle devletin evdekal çağrısına uyarak konutlarda daha fazla zamanın geçirildiği bu dönemde, elektrik tüketiminin normal dönemlere göre yüzde 20 civarında artması beklenmelidir.

Öte yandan sosyal mesafenin korunması amacıyla elektrik sayaçlarının bu dönemde okuma işlemi yapılmadan kıyas fatura tahakkukuna ilişkin kamuoyunda yanlış algılama oluşmuş bulunmaktadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nun bu konuda almış olduğu karar; karantinaya alınan yerleşim yerleri ile sosyal mesafenin korunamayacağı alanlara ilişkindir. Bu istisnalar dışında, elektrik tüketimine ilişkin faturalandırma işlemi, her zaman olduğu gibi sayacın fiziken okunması suretiyle gerçekleştirilmektedir.

Yüksek Elektrik Faturaları İçin Nereye Başvurabilirim?

Tüketicilerin elektrik tüketimine ilişkin son dönem faturalarına ilişkin olumsuz tespit ve yakınmaları söz konusu ise, öncelikle elektrik faturanızı gönderen şirkete online yöntemle başvuruda bulunulmalı, sonuç alınamaması durumunda EPDK’nın https://tuketici.epdk.org.tr/epdk.be/ linki kullanılarak veya CİMER üzerinden başvuru iletilmelidir. ETÜDER olarak, bu konuda sorun yaşayan tüketiciler için ücretsiz bilgilendirme yapmaya devam edilmektedir

Aydin

Lise eğitimini Beşiktaş Lisesi'nde yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Yeditepe Üniversitesi'nde de yüksek lisansını tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir