Varank: Fırsatçılık yapan firmalar, hiç bir destekten yararlanamayacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 ile mücadele kapsamında hızlı bir destek modelini hayata geçirdiklerini açıkladı. Araştırmacılara çağrıda bulunan Bakan Varank, “Covid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz” dedi.
Kamu vicdanını derinden yaralayan fırsatçıların olduğunun altını çizen Varank, “Çok açık söylüyorum bu fırsatçıların canlarını yakacağız. Milli duruş sergileyen tüm üreticilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz. Fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacaklar” dedi. Bakan Varank, yaşlılara kolonya ve maske dağıtımı konusunda tedarikçilerle görüşmelerin yapıldığını ilk ürünlerin teslim edilmeye başlandığını kaydetti.
Varank, bakanlıkta “Covid-19 ile Mücadele Kapsamında Yeni Adımlar”a ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Varank, toplantıda özetle şunları söyledi:
FIRSATÇILARI ENGELLEYECEĞİZ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ilk günlerden itibaren üretimin bütün cephelerinde faaliyet gösteren sektör meclisleri, organize sanayi bölgeleri ve sanayi odaları ile istişare halindeyiz. KOVİD-19’un global bir tehdide dönüşmesiyle medikal ekipmanlarda yüksek bir talep artışı oldu. Vereceğimiz destekleri işte tam da bu ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılamak için devreye soktuk. Böylece düzgün ve dürüst işletmeleri destekleyerek; fırsatçıların spekülasyon yapmasını engellemiş olacağız. İhtiyaca göre vereceğimiz bu desteklerle, atıl kapasite oluşmasına da izin vermeyeceğiz.
KOBİ’LERE DESTEKLER: KOBİ’lerimizin 30 Haziran’a kadar KOSGEB’e yapmaları gereken ödemeleri 3 ay öteledik. İşletmelerin ödeyecekleri taksitlerin tamamı bu düzenleme kapsamına alındı. Yani; vade sayısı değişmeyecek. Herhangi bir yasal faiz de uygulanmayacak. Proje süresi ya da girişimcilik programı kapsamında 11 Mart’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek süre veriyoruz.
KREDİ DESTEĞİNE ESNEKLİK: Yatırım teşviklerinden faydalanan firmaların, kullandıkları kredi faizinin veya kar payının bir kısmını bildiğiniz gibi bakanlığımız karşılıyor. Aldığımız yeni kararla, bu dönemde bankalara karşı yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmalar için bu kuralı askıya alıyoruz. Firmalar, bu döneme ilişkin banka ödemelerini daha sonra gerçekleştirdiğinde de faiz veya kar payı desteğinden aynen faydalanabilecek.
PORTAL DEVREDE: Bilimin ve teknolojinin gücünden maksimum seviyede faydalanmamız gereken böyle bir dönemde; yeni bir uygulama olarak geliştirdiğimiz TÜBİTAK Covid-19 PORTALINI da bugün itibariyle devreye aldık. Bilim ve teknoloji odaklı süreçlerde birlikte başarma anlayışıyla tasarladığımız bu interaktif portalda: Covid-19 ile ilgili ülkemizin yetkinliklerine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer veriyoruz. covid19.tubitak.gov.tr adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir de bölüm oluşturduk. Ülkemizde bu konuda çalışan tüm araştırmacılar; bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabilecek.
SÜRE UZATIMI: Bilim insanlarımız ve işletmelerden de TÜBİTAK süreçlerindeki yükümlülük tarihleriyle ilgili yoğun talepler aldık. TÜBİTAK’ta da süre uzatımları yapılmasına karar verdik. TÜBİTAK’a teslim edilmesi gereken tüm proje raporlarının teslim tarihlerini 3 aya kadar erteledik. Ayrıca; çağrı ve etkinliklere ilişkin başvuru sürelerini de uzattık.
“TESLİMATI SAĞLIK BAKANLIĞINA YAPACAĞIZ”
Yerli solunum cihazına ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Varank, ”Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’deki Ar-Ge projelerine, teknoparklara destek veren bir bakanlık. Biz Türkiye’de hem profesyonel solunum cihazı hem de ev tipi cihazlar üreten firmalarımız olduğunu gördük. Şuanda güzel bir oluşum gelişti. Biz bu girişimlerle bu olaya katkı sağlamak isteyen üreticilerimizi buluşturduk. Sağlık Bakanlığımız 5 bin adetlik bir sipariş verdi. Seri üretime geçmeyen bu cihazları hızlıca üretmek için yola koyulduk. Seri üretimle teslimatını Sağlık Bakanlığımıza yapacağız” dedi.
“İSTANBUL VE ANKARA’DA DAĞITIMA BAŞLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Yaşlılara kolonya ve maske dağıtımı konusunda tedarikçilerle görüşmelerin yapıldığını kaydeden Bakan Varank, ”İlk ürünler teslim edilmeye başladı. Elini taşın altına koyan firmalarımız oldu. Büyük bir organizasyonla valilerimizin başkanlığında İstanbul ve Ankara’da bunların dağıtımına başlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.